Lenyaplah Kenangan, Hilangkan Kedukaan....

Isnin, 23 Mac 2009

Tersentak ku sejenak....

Tak Bisa Memiliki
Apakah yang engkau cari
Tak kau temukan di hatiku
Apakah yang engkau inginkan
Tak dapat lagi ku penuhi
Begitulah aku
Pahamilah aku

Mungkin aku tidaklah sempurna
Tetapi hatiku memilikimu sepanjang umurku
Mungkin aku tak bisa memiliki
Dirimu seumur hidupku
Tajuk blog entry aku pada pagi yg dingin nie sememangnya menggambarkan perasaan aku ketika ini... Ya, betul..sememangnya aku tersentak sejenak apabila tiba aku mendengar lagu Tak Bisa Memilik dari kumpulan Samsons nie.. Liriknya begitu menyentuh jiwa dan perasaan aku yang baru bangun dari tidur yg agak lena. Dah lama aku hanya jadikan muzik sebagai hiburan dan da lama juga muzik dan lirik-lirik lagu ini tak pernah menyentuh perasaan aku. Maklum la..lagu2 sekarang nie semua stereo type... kebanyakan mengenai lagu ketidaksetiaan,kekasih gelap,kekasih separuh masa dan sebagainya..seolah-olah menggalakkan ketidaksetiaan pada pasangan. Tapi lagu nie berjaya membuatkan aku menghayati bait2 liriknya selari dengan melodinya yg agak biasa bagi lagu dari seberang...tapi, mungkin liriknyer ada kena mengena dengan hidup aku sekarang kot...actually bukan sekarang jer...da lama aku cari perkataan untuk men'describe'kan diri aku sekaligus menerangkan pendirian aku dalam sesuatu hubungan tu. Aku adalah aku... Namun cinta itu buta..walaupun orang tu bukan seperti yang kita inginkan tetapi masih hadir rasa cinta tu yang datang ntah dari mana... tapi..harus kita ingat... sekiranya kita boleh jatuh cinta walaupun dengan melihat kekurangannya..kenapa kita nak dia berubah seperti apa yang kita inginkan sedangkan dia gembira jadi dirinya sendiri...
Erm..aku pun tak tau penerangan aku nie menyebabkan isu ini bertambah jelas atau bertambah keliru buat korang semua. Tapi, apa yang cuba aku sampaikan di sini adalah...aku harap dapat bertemu dengan seorang yang benar2 dapat menerima aku seadanya...macam tu jgk la aku...aku tak boleh la nak jadi seseorang yang bukan aku...aku tak boleh kata suka pada perkara yang aku tak suka...aku tak boleh kata benci pada perkara yang aku betul2 ingin lakukan.. Melalui pengalaman2 yg lalu, aku pernah jugak cuba jadi orang lain demi si dia, tapi tak lama...sebab aku rasa lakonan semata-mata dan hati aku memberontak untuk jadi diri aku semula..akhirnya aku rela meninggalkan atau ditinggalkan dari mengubah pendirian aku. Perkara nie memang nampak mudah apabila bercinta...tapi bila dah duduk sebumbung nanti baru tau baik-buruk perangai masing2..lagi parah!!!...tu yang ramai berkawin-cerai sekarang nie. Macam mana pantasnye perasaan sayang tu datang...macam tu jugaklah pantasnya perasaan tu pergi. Nak dapatkan cinta agak senang jika dibandingkan dengan bagaimana mahu menjaga cinta tu agar perasaan tu rasa baru je mengalaminya... tu yang susah tu dek!!!...
Tapi berbalik pada Yang Maha Esa...kalau itu memang jodoh kita...kita kena la terima seadanya. Cuba perbaiki kelemahan sendiri dahulu baru nak harapkan perubahan pasangan. Lagi2 para lelaki di luar sana.. sebagai pemimpin, anda perlu berubah dahulu sebelum mengharapkan orang berubah untuk awak... Kepimpinan melalui teladan...ni kalau cakap tak serupa bikin... perempuan akan cakap..."pirahhhhh mabuk"... bila cakap semua pakai sunnah Nabi... tapi dari segi perlakuan tak plak seperti yang diperkatakan tu. Aku bukan berkata begini disebabkan aku anti lelaki atau apa... ni secara general.. memang da hukum alam..lelaki adalah pemimpin dalam keluarga...jadi kalau pemimpin yang hampeh...anak2 buahnyer pun akan hampeh la jgk...!!! Tak kisah la kalau pembaca lelaki blog aku nie nak marah... tapi aku cuma nak ajak korang seme berpk secara positif tentang apa yang aku perkatakan di atas. Jgn salahkan anak kapal sekiranya kapten kapal salah bagi arahan.
Sebagai perempuan jugak memang la kita kena obey to our ketua...tapi kalau kita nampak ketua kita tu tak leh diikuti...kepimpinannya terkeluar dari landasan...takkan kita nak ikut je kan??.. Kalau kita plak memimpin orang kata Queen Control..
Jadi renung2kan la akan isu ini. Mungkin pendapat aku ni dari pandangan aku...sekiranya ada yang tak bersetuju, boleh la nyatakan pendapat korang plak...mungkin aku terlepas pandang dari sudut lain... biasalah.. manusia biasa..terhad pandangannya...
Sebelum aku mengundur diri..aku minta maaf sekiranya tersalah/terkasar bahasa...niat aku cuma nak berkongsi pendapat tentang cinta dan pendirian...dan sedikit pendapat tentang sikap kepimpinan kaum adam yang semakin berkurang pada masa sekarang nie.
K la..aku nak tidur da nie...sebelum tidur aku nak dengar dulu lagi tak bisa memiliki nie.. semoga tidurku dibuai mimpi yang indah
chewwwaaaahhhh...pewwwiiitttt!!!...
Selamat Malam seme!!!
posted by Ayushi at Isnin, Mac 23, 2009 2 comments

Isnin, 9 Mac 2009

Ketenangan datang menyapa...

Fuh, lega aku rasa bila dah siapkan kertas peperiksaan untuk anak-anak murid aku. Baru la rasa aman sikit and tenang sket fikiran nie. Kalau tidak.. sampai termimpi-mimpi beb...!!... aku tak tipu...bangun pagi tadi... tanpa basuh muka, aku trus cari handbag aku sebab dalam handbag aku tu ada thumbdrive.. pelik mak ngan ayah aku tengok aku bawak handbag tapi pakai baju tido..mungkin diaorang ingat aku ngigau sambil berjalan kot...huhuhu...tapi aku sedar...aku tak bermimpi masa tu... aku trus turun bawah cari beg laptop aku and amik printer 3 in one aku dalam keter untuk truskan kerja2 wat kertas soklan nie... dan akhirnya, berkat kesabaran aku.. alhamdulillah..dah siap da papernyer...tinggal nak print kat sekolah jer nanti...

K la...enuff bout my job... skrang aku nak bercerita tentang macam-macam yang terjadi di sekeliling aku lately... bukan pasal aku..tapi pasal kawan2 aku.. lebih tepat lagi mereka nie kawan-kawan yang rapat dengan aku...

cerita pertama :

Last week, kat sekolah kawan aku nie...(dia pun cikgu jugak).. terjadi la sesuatu kejadian yang amatlah tak kusangka-sangka. Bila aku dengar jer cerita kawan aku nie... menyirap darah kotor aku nie hah...rasa cam nak g je sekolah tu nak main guli...huhuhu...eh bukan...bukan main guli...nak g sekolah tu nak membela nasib kawan aku nie... berani dia wat kawan aku cam tu...kalau aku dapat, aku geletek2 cikgu laki tu sampai dia takleh bernafas....padan muka dia...

Alkisahnya...

kisah pertama

Kawan aku ni perempuan.. dia nampak la cikgu lelaki nie pukul anak murid dia. Kalau setakat sikit2 tu takpe la kan... nie samapi berdarah-darah budak dikerjakannya, tak patut la.. Kawan aku yang ngah panik ni bile tengok anak murid dia dipukul sedemikian rupa pun tegur la cikgu lelaki yang da hilang akal tu... ingatkan cikgu laki tu nak stop.. rupanya..dari ngah syok dia pukul budak tu, dia nak beralih tangan plak kat kawan aku... Cis, menyirap betul aku dengar...pantang betul aku lelaki yang ske naik tangan kat perempuan nie... eei... kalau aku ada... lantak la nak jadi apa.. aku lawan balik... Tapi kawan aku nie jenis perempuan wanita melayu terakhir...tapi aku tetap salute dia...at least dia berani gak tegur cikgu tu...sebabnyer..menurut kata kawan aku nie...cikgu laki nie orang kuat guru besar kat sekolah tu...selama nie apa jer yang dia buat tak siapa berani tegur...tu yang di naik hantu bila kawan aku yg ayu tu tegur dia....k sambung balik citer tadi... masa dia menyerang kawan aku nie... seb baik cikgu2 yg lain nampak n selamatkan kawan aku... diaorang bawak kawan aku nie kat library... tapi dalam cikgu2 tu tahan2...sempat jugak la cikgu lelaki tadi tu baling pembaris yang patah tu kat kawan aku nie. seb baik tak kena n tak jadi apa2...kalau tidak tragedi la plak...
So, bila aku dengar citer kawan aku nie, aku suruh la kawan aku report polis... tapi kawan aku cakap nak tunggu sampai hari Selasa nie, kalau cikgu tu wat hal lagi baru nak report polis. Aduhai... kalau la aku... aku balik jer dari kejadian tu, aku trus report polis...tak kira.. cam samseng jalanan..dia ingat negara takde undang2 ker??... berani sangat..tapi dgn perempuan. Eiii....geram betul aku la...kawan aku tetap nak tunggu hari Selasa jgk... camner.. da keputusan dia...takkan aku plak yg nak wat kan polis report untuk dia...over la plak kan??? Tapi sebagai kawan, aku memang betul2 risau la... orang2 skrg nie mcm2... tapi aku kesal la..kenapa ada cikgu yang macam tu. Walaupun jumlahnya sedikit, tapi cikgu-cikgu macam nie la yang menghalang usaha kerajaan untuk memartabatkan profession perguruan seperti yang dinyatakan dalam PIPP... Kerana nila setitik...rosak susu sebelanga!... Kenapa la sampai kena pukul anak murid tu sampai berdarah?... nama pun budak2...memang perlu dididik...kalau keganasan la cara yang dipakai untuk mendidik...jadi keganasan jugaklah yang akan digunakan oleh anak murid itu untuk menyelesaikan masalahnye apabila dewasa kelak. Contoh melalui teladan lebih baik dari memberi seribu nasihat yang adakalnya kita akan dianggap asik membebel. Jadi, tanpa kata2 pun kita masih boleh tunjukkan contoh yang baik supaya anak-anak ini lebih menghormati dan mengkagumi guru-guru mereka. Aku harap kawan aku nie selamat la hendaknya. Amin...

Kisah Kedua

Cerita nie mengenai kawan aku yang tak disangka2 telah melibatkan diri dengan 'pil mabuk' nie. Dia nie dah la kakitangan kerajaan... aku agak terkejut sebenarnya sebab bagi aku dia terlibat dalam 'pil mabuk' nie pada usianya yang aku rasakan sudah matang dan dah boleh membezakan antara perkara yang baik dan buruk. Tapi rupa-rupanya peningkatan usia tidak menjamin seseorang itu matang dari segi pemikirannya. Kawan ini agak rapat dengan aku. Kami pernah berjanji akan jadi kawan sampai bila-bila no matter what happen. Tapi aku sedih la dia buat perkara-perkara macam nie. Aku tak tahu apa sebab sebenarnya dia boleh jadi macam nie. Nak kata dia frust dengan awek dia..tak jugak.. dia kata dia dah nak kawin da dengan awek dia tu. So, kenapalah kena amik pil tu. Ada satu malam tiba2 aku dapat msg dari dia... dia kata dia takut...aku tanya la, nape plak tibe2 takut?... rupa2nya dia amik lagi pil tu... eii, geramnya aku!!...tapi malam tu dia dah janji dengan aku yang itu kali terakhir dia amik pil tu. Aku harap dia pegang pada janjinya. Aku kesian gak kat awek dia kalau dia masih teruskan hal macam tu. Setahu aku, dia memang sayang gile kat awek dia nie... tapi camner la dia leh tetap terjebak ngan kawan2 laki dia yang amik pil nie. Aku harap2 sangat yang dia akan berubah dan tak ulangi lagi perbuatan2 karut ni. Risau tau tak aku jadinya... sebagai kawan, mesti la aku sayang kawan2 aku... aku doakan semuanya akan bertambah baik satu hari nanti.

Ada lagi kisah yang aku nak ceritakan,
tapi aku perlu mengundur diri dulu sebab ada tugas yang sedang menanti. Aku nak g jumpa kawan nak wat kertas kerja Bola Jaring untuk Belia plak ni...huhuhu... konon2 bz ngan belia la plak...
Selaku timbalan Ketua Wanita untuk Belia 4B Cawangan Taman Selaseh..sukacita nya saya ingin menyeru kepada belia-belia supaya menjauhi aktiviti-aktiviti yang tidak sihat dan bebas dari dadah!!!hehehehe.... ntahpape ntah...

k la... chow dulu!!...dddddddddaaaaaaaaa
posted by Ayushi at Isnin, Mac 09, 2009 4 comments

Isnin, 2 Mac 2009

Kekalutan Fikiran...

Hari nie aku kalut la sangat2... macamana la thumbdrive aku yg berisi bermacam2 perkara penting tu leh hilang??... Pueh den mencari..tapi tak berjumpo... sampai semua den maki hamun nie hah...huhuhu...

Relaks...relaks... aku pun satu gaks..nape la tak save dalam laptop. Da jadi baru nak terpk..it's too late man...!!

Harap2 ada la kat mana2...da letih da mencari...kalau hp leh wat miss call... argh... tension tul! Kalau tension2 cam nie gwe tido aje la...ahaks.. t la da tenang sket aku cari balik..

Erm.. nak cite sket.. bukan apa, takpueh ati sket jer. Aku punye la kalut2 pasal thumbdrive nie.. aku tanya la bekas kawan aku nie.. hekeleh.. cam kental jer.. jawab je la takde...nie panjang2 jela plak dia nak jawab. What eva la.. takde suda...tak sakit ati pun tapi rasa cam simple question tapi jela2 jwpnnyer...Hehehe..takpe la..memang da perangai dia mcm tu..nak buek camno..tp mmg den tak berkonan la...tu yg maso jdi kawn asik bergadoh jer tu...hehehe... yang kelakarnyer.. erm, takpe la..tak perlu diceritakan disini.. tapi seriously percubaan itu gagal sama sekali... aku ok jer,tak rasa pape pun...ahaks... ... per nak gaduh2...happy jgk bile dapat tau apa yg aku rasa bile hadapi situasi macam tu...mungkin masing2 ada alasan masing2 wat camtu...jez trust each other n positive thinking k panas ati masa tu jer la..pas tu gwe udeh relaks gitu!!

Tu la kekalutan yg melanda pkran aku skang... camner nak antar data untuk bulan nie...kena taip balik la nampaknyer...hampas gas tol.. kertas pekse lagi nak buat..mcm2 lagi nak buat. Wahai pendriveku yg kucintaik.. mana la ko pegi...

K la... nak tdo jap.. malam nie ada tuisyen plak da.. malasnyer... nape la aku da jadi pemalas sekarang?? ada sape2 nak ganti tempat aku jadi cikgu?...sebab aku nak jadi aku yg dulu... hehehe...

Mari kite ENJOY.....(Zzzzzzzzzzzz)

posted by Ayushi at Isnin, Mac 02, 2009 2 comments

Ahad, 1 Mac 2009

CERITA SATU PETANG...

Di sebuah spa agak lamyang sudah a tidak aku kunjungi...

Ting tong.... (bunyi loceng pintu spa)...

Setelah berkali-kali ku tekan locengnya datang la seorang amoi terkedek-kedek untuk membuka pintu..kelihatan mulutnya masih mengunyah sesuatu. Tengah makan rupanya, patutlah lambat buka pintu.

" Aiya... amoi.. lama u talak mali sini woo..masuk..masuk...!" amoi yang buka pintu tu bukan main excited nampak aku. Aku dulu selalu datang ke sini, tapi sejak sambung belajar jadi cekgu kat JB tahun 2007, trus aku tak datang da. Ye la...masa tu dapat elaun bulanan berapa je sebulan, tolak duit keter, duit makan, duit tiket balik kg n duit karaoke.. mana cukup nak g spa nie.. pas aku jadi cekgu, asik bz je memanjang... aku pun tak tau bz pasal apa.. masa aku jadi engineer dulu bz jgk,balik kul 2-3 pagi pun sempat gak g manjakan diri..skang jadi cikgu makin sibuk plak...hera jgk. Mungkin dulu aku rajin ke tempat camnie sebab ada orang yg temankan..tapi skang da takde..tu yang berat je kaki melangkah...

Tapi tibe2 hari nie hati aku tibe2 mendesak supaya aku datang ke tempat nie semula. Aku nak relax, nak tenangkan pkran...

"Amoi, membership i sudah abis tempoh kan? Macamana i mau renew i nyer membership?"

"O, boley...boley... u kasi u punyer kad i bagi kad baru"

"Lagi satu kan moi, Kad i sula hilang la. Macamana ye moi?"

"Takpe, nanti i check guna ic number i bagi u kad baru. Hari ni u nak buat treatment apa?"

Setelah meneliti pakej yang ditawarkan aku pun menjawab, "I nak pakej c la moi".

"Ok, u tunggu sikijap ar. I nak get ready the place" aku mengangguk dan membelek mejalah-majalah yang ada atas meja tempat menunggu tu. Tak lama kemudian ada seorang pekerja datang sambil membawa seteko air dan pastinya air teh cina untuk aku.

"Kak, jemput minum ya!" katanya dengan loghat Indonesia. Cantik orangnya. Kulit kuning langsat, badan ramping, dan lembut jer tutur katanya. Mungkin penangan jamu yang orang2 indon selalu amalkan. Kagum aku sejenak.Tapi aku tak la usha lebih2..t ingat aku nie "lesbo" la plak.huhuhu...

Setelah menunggu selama 5 minit, aku dipanggil masuk kedalam sebuah bilik. Masuk je bilik tu hidungku cepat menangkap bau-bauan aromaterapi... memang menenangkan. Aku diberi sepasang baju khas untuk pengunjung semasa membuat rawatan.

Lebih kurang sejam lebih jugak la aku buat rawatan kat sana. Tapi aku nak berkongsi perbualan yang menarik antara aku dengan amoi tu.Masa nie dia tengah urut aku. Walaupun masa tu aku rasa agak terganggu dengan soalan2 dia yang macam Michelle dalam rancangan Melodi tu.. tapi bile aku terkenang balik perbualan tu aku rasa nak tergelak pun ada..perbualannya begini...

" Amoi, i tengok ar u manyak kurus la sekarang. U susah ati ka moi?"

Aku yang tengah menikmati urutan rasa agak terganggu dengan pertanyaan amoi yang satu ni. Macam nak zip je mulut dia...

" Ish, ye ke moi? Mana ada i susah ati. I banyak kerja la skarang. Makan pun tak de masa.Itu pasal la i nampak kurus sket"

"Tapi, u punya muka pun nampak manyak unhappy ma.. Dulu u punye muka manyak senyum.Tapi sekarang dahi u ar, i tengok berkedut2 mcam manyak pk woo!"

" Bukan berkedut la moi.. berkerut!" geli gak ati aku dengar kesalahan tatabahasa amoi nie tapi lantakla..dia nak cakap melayu pun da kira ok...


"I manyak kerja. Itu pasal la I datang sini mau relaxing and release tension."

" Erm, amoi. i mau tanya satu soalan. I ingat dulu u slalu bawa sorang boy yang putih-putih macam chinese tu. Mana dia sekarang?"

Tersentak aku dengar soalan amoi ni. Aku ingat orang melayu je yang Bzbody, tapi ada gak amoi yang ske tanya2 cam nie. Aduh..aku datang nak lupakan seme yg sedih2.. nie teringat balik plak da.Hampeh Tul...Aku pun jawab...

"O, that guy ada lagi. Tapi hari ni dia bz la. Tak boleh datang temankan i"

"wah, bagus la u moi. Banyak lama wo u olang bercinta. Bila mau kawin?"

Aduh, ingatkan da stop da pertanyaan dia bile aku cakap macam tu..upenyer ada lagi...aaaaaarrrggggggggghhhhhhhh....nanti ada yang kena blasah ngan aku nie nanti...

"Kawin apa lagi moi?I da kawin pun dengan tat guy.He's my hubby now!"

"Ya ka?" terkejut lak amoi nie bila aku bagitau. Hah, rasakan kena tipu ngan aku.Sape suwoh tanya lebih2...

" I manyak suka la u dengan itu boy. Dia manyak ensem, u pun manyak cantik," (dalam hati aku menyambung ayat dia,"n u pun manyak cakap...bikin wa tensen!!)

"Tq Moi..."aku jawab malas

Mungkin berpuas ati dengan jawapan aku dia pun teruskan mengurut tanpa ada soalan lagi. Sambil mendengar lagu2 yang sayup2 kedengaran di dalam bilik tu, aku pun terlelap sebentar. Sedar2 jer da dekat 2 Jam aku kat sini. Masa pekerja indonesia tu kejutkan aku, aku macam taknak bangun jer. Bestnyer dapat tido dalam keadaan mcm tu. Tenang je...

Selepas mandi dan bertukar semula kepada pakaianku aku pun ke kaunter untuk membuat pembayaran. Sekali lagi aku dihidangkan dengan teh cina yang teramatlah sedap. Sebelum pulang Amoi tu sempat berbisik pada aku:

"Amoi, u jaga baik2 u punya hubby. Hari tu i ada nampak u punya hubby jalan dengan pelempuan lain lor.. Tak cantik pun itu girl, u lagi cantik. Tapi u kena tengok2 ur hubby tau!"

Terkejut cipan aku dengar kata-kata amoi tu. Patutla dia tanya aku macam-macam, rupanya di mungkin nampak H ngan his new gurl. Kesian amoi tu. Rasa bersalah plak aku tipu dia yang aku da kawin ngan H.

Tapi bagus jugak amoi tu. Dia prihatin dengan customer dia.Muka dia masa bagitau aku perkara tu memang nampak risau betul. Hehehe..

Macam tu la cerita aku pada satu petang...

Skarang badan aku pun da rasa selesa dan segar semula. Pkran pun dah tenang dan leh la aku mulakan kerja seperti biasa.

Masa menulis blog nie, tibe2 ingatanku kepada si H. Bahagiakah dia sekarang? Harap-harap macam tu la. Tipu kalau aku cakap aku tak rasa sayu bile teringatkan dia. 7 tahun beb kami bersama, tapi takpe..kami berpisah pun secara aman...aku rasa aku memang patut mengundur diri ikut situasi masa tu. Kalau ikutkan ati lantakla apa nak jadi pun..dia pun pernah cakap kat aku "takpe la, kita kawin jer la"... tapi da jadi camtu..dia kena la bertanggungjawab. Erm, harap2 berbaloi la pengorbanan aku. Tapi memang susah nak cari orang yg paham aku mcam dia paham aku! Dia memang kawan baik aku...

Ok la... nanti melalut2 plak aku cerita. Dah la hari hujan nie... nanti aku sedih balik plak. HUHUHUHU... aku rasa aku patut balik umah dan tido... esok nak kejer plak... Semoga hari-hari aku seterusnya diberkati-NYA. Amin..

Sekian, Wassalam...
posted by Ayushi at Ahad, Mac 01, 2009 3 comments